Az 5 szeretetnyelv – tippek és javaslatok

Mit gondolsz, ugyanazt a szeretetnyelvet beszélitek a pároddal? Vajon mindig érti, hogy amikor megkeresed neki a napok óta nem talált forgalmiját, azzal a szeretetedet fejezed ki felé? Nem lehet, hogy jobban értené abból, ha gyakrabban mondanád, hogy büszke vagy rá? Na de ha az kevésbé áll szájra..? Ez a cikk részletesen mutatja be neked a szeretetnyelveket, és kézzelfogható tippeket is ad a használatukhoz.

A SZERETETNYELV EGYSZERŰEN FOGALMAZVA AZT JELENTI, HOGY MILYEN MÓDON MUTATOD KI A MÁSIK FELÉ AZT, HOGY SZERETED.

Gary Chapman párkapcsolati szakértő szerint az emberek 5 módon fejezik ki a szeretetüket, ezek pedig a következők (lejjebb bővebben is fogok róluk írni):

 • Elismerő szavak (ilyen például a köszönet, a dicséret, vagy ha azt mondod „szeretlek”)
 • Minőségi idő (például egy meghitt beszélgetés, vagy egy közös tevékenység)
 • Ajándékok (nem kell nagy dolgokra gondolni – apróságok, amiből azt érzed, hogy még a kisboltban is rád gondolt)
 • Szívességek (például elvégez helyetted egy feladatot, amihez te épp túl fáradt vagy)
 • Testi érintés (ide tartoznak a puszik, egy ölelés és persze a szex is).

A szeretetnyelvünket gyerekkorunkban tanuljuk meg az alapján, hogy a családunk hogyan fejezte ki felénk a szeretetét. Ha ügyesek voltunk, inkább puszit kaptunk, vagy inkább dicséretet? Ha apa elutazott valahova, sosem tért vissza egy kis ajándék nélkül, vagy sosem mulasztott el felkapni és megölelgetni minket? Ahogyan a párod más szokásokat hozott otthonról azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell megteríteni az asztalt, valószínűleg mást tanult a szeretet kifejezésének terén is.

És mit nyer a kapcsolatunk a szeretetnyelvekkel?

Egymás szeretetnyelvét azért fontos megismerni, mert nemcsak másféleképp fejezitek ki, de másból is értetek – ha azt akarod, hogy tényleg tudja mennyire szereted, akkor az ő nyelvén kell hozzászólnod. Ez elsőre szokatlan lehet, de amint rájössz milyen hatást tudsz vele elérni, szívesen kísérletezel majd. Úgy képzeld el, mint mikor ajándékot veszel. Ha az unokahúgod rajong az unikornisokért, te viszont nem teljesen érted mi vonzza annyira egy fura szarvas lóban, akkor is unikornisos akármit adsz neki szülinapjára, mert tudod, hogy ettől lesz igazán boldog. Ha a párod az ajándékokból ért, téged pedig világ életedben nem érdekelt ez a téma, akkor is hozz neki a kedvenc pudingjából mikor bevásárolni mész, mert őszinte örömöt tudsz vele okozni.

NEM A PUDINGNAK FOG ÖRÜLNI, HANEM ANNAK, HOGY ÚGY ÉRZI; IGAZÁN SZERETED. MÁRPEDIG EZ A VÉGSŐ CÉL, NEM?

A saját szeretetnyelvedet pedig azért fontos megismerni, hogy egyrészt segíteni tudj az információval a párodnak, másrészt pedig fel tudd ismerni, amikor mások örömet szeretnének okozni neked. Nem mindenkit fogsz tudni meggyőzni arról, hogy a te szeretetnyelveden szóljon hozzád, de nem is kell – például, ha megtudod magadról, hogy számodra a Szívességek szeretetnyelve eléggé hátul áll a sorban, akkor különösen oda tudsz figyelni, hogy az anyósod nem bosszantásból akar folyton átjönni takarítani, hanem valószínűleg csak így fejezi ki a szeretetét feléd.

Tehát nézzük meg a szeretetnyelveket részletesebben!

Ahogy említettem, Chapman öt szeretetnyelvet tárt fel, viszont azokon belül is talált különbségeket, ezeket „nyelvjárásokként” fogalmazta meg. A következőkben írni fogok mindegyikről és a hozzájuk tartozó nyelvjárásokról is röviden, ha viszont még ennél is részletesebben érdekel a téma, akkor olvasd el Gary Chapman – Az 5 szeretetnyelv című könyvét (érdemes), megjelent magyarul is és könnyen beszerezhető.

Gary Chapman párkapcsolati szakértő szerint az emberek 5 módon fejezik ki a szeretetüket, ezek pedig a következők (lejjebb bővebben is fogok róluk írni):

 • Elismerő szavak (ilyen például a köszönet, a dicséret, vagy ha azt mondod „szeretlek”)
 • Minőségi idő (például egy meghitt beszélgetés, vagy egy közös tevékenység)
 • Ajándékok (nem kell nagy dolgokra gondolni – apróságok, amiből azt érzed, hogy még a kisboltban is rád gondolt)
 • Szívességek (például elvégez helyetted egy feladatot, amihez te épp túl fáradt vagy)
 • Testi érintés (ide tartoznak a puszik, egy ölelés és persze a szex is).

1. Elismerő szavak

Azok számára, akiknek az elsődleges szeretetnyelve az Elismerő szavak, nagyon fontos minden kimondott szó, a kifejezés módja, ideje és mennyisége is. Ha így szeretnéd kifejezni a szeretetedet a párod felé, ezeket kell tudnod:

 • Ide tartozik a dicséret vagy elismerés, amit akkor fejezünk ki, amikor a párunk valami szívességet tesz. Ez akár egy egyszerű köszönöm is lehet, hiába egyértelmű, hogy vasárnaponként kiviszi a szemetet, nem áll sokból ezt megköszönni neki, ugyanakkor annál többet érhet.
 • Fontosak még a bátorító szavak, el sem tudnád képzelni mennyien nem mernek belekezdeni új dolgokba csak azért, mert nem kapják meg hozzá a kellő bátorítást, ami a szeretetet, biztonságot jelentené számukra.
 • Azoknak, akiknek az elsődleges szeretetnyelve az elismerő szavak, különösen fontos az is, hogy ezek a szavak kedvesek és szelídek legyenek, vagyis a mondandó hangneme is lényeges, valamint az, hogy sose követeljünk, hanem kérjünk dolgokat.
 • Közvetett úton is adhatsz elismerést, például, ha olyan embernek dicsérjed a párodat, akiről tudjuk, hogy egészen biztosan visszajut hozzá (pl. az anyukája elmeséli neki, milyen szépeket mondtál róla), vagy pedig, ha az ő jelenlétében, mások előtt mondasz rá elismerő szavakat.
 • Írásban is kifejezheted felé a szeretetedet, ami azért is jó, mert újra és újra el lehet olvasni.

2. Minőségi idő

A minőségi idő azt jelenti, hogy osztatlan figyelmet szentelünk valakinek. Nem nézzük a tv-t beszélgetés közben, nem dolgozunk, nem csak „mellékesen” vagyunk vele, hanem tényleg vele foglalkozunk az erre fordított időben. Ez az egyik leggyakoribb szeretetnyelv, hiszen a másikra szánt idő áldozatokat kíván és soha nem is kapjuk vissza, így rengeteget számít, hogy kinek ajándékozzuk. A minőségi idő esetében nagyon fontos, hogy attól, hogy sokat vagytok együtt, az még nem feltétlen minőségi idő, az is lehetséges, hogy az utóbbira alig jut idő a kapcsolatotokban! A valódi minőségi idő a következőkben nyilvánulhat meg:

 • Együttlét – ez nem csupán fizikai közelséget jelent, hanem ahogy feljebb írtam, a lényeg a másikra fordított figyelem. Kimehettek együtt kertészkedni vagy elmehettek valamit kettesben sportolni, de fontos, hogy ilyenkor maga a tevékenység csak egy eszköz ahhoz, hogy az időtöket együtt töltsétek el. A közös idő törődést, szeretetet fejez ki a másik felé.
 • Meghitt beszélgetés – a meghitt beszélgetés során (ugyancsak kizárólag egymásra figyelve) megosztod a másikkal a gondolataidat, érzéseidet, élményeidet. Fontos itt a „meghitt” szó, hiszen akinek az elsődleges szeretetnyelve a minőségi idő, nem arra vágyik, hogy a párja rendszeresen elmondja neki, mit is kellene hozni a boltból. Itt a beszélgetés tartalma és minősége különbözik.
 • Hallgatás – a meghitt beszélgetésen belül kritikus a hallgatás. Sokan egy problémára azonnal megoldást szeretnének kínálni, de hidd el, a legtöbbször sokkal jobban esik a másiknak, ha csak meghallgatod! Ne lepődj meg, ha elsőre nehezen megy, ezt is gyakorolni kell.

3. Ajándékozás

Az ajándék kézzel fogható jele annak, hogy valaki ránk gondolt. Nem az számít, hogy mennyibe került, hiszen az teszi értékessé, hogy a szeretetünket jelképezi. Gondolj csak bele, milyen szívesen ajándékozzák meg a gyerekek a szüleiket rajzzal, falevéllel kaviccsal, amit aztán a ők féltve őriznek és végül megtelik a szekrény. 

MIÉRT TARTJÁK MEG AZT A FALEVELET? MERT SZIMBOLIKUS ÉRTÉKE VAN, A GYEREKÜK NEM ADTA VOLNA ODA MÁSNAK, CSAK NEKIK. SZERETETBŐL. 

Ugyanígy kell nézni a felnőttek ajándékozását is. Akinek az ajándékozás az elsődleges szeretetnyelve, abból fogja igazán érezni, hogy szeretik, ha időről időre meglepik valamivel. Amit tudnod kell erről a szeretetnyelvről:

 • Nem szükséges drága ajándékot vásárolni, akár sajátkezűleg is lehet készíteni például egy képeslapot, szedni pár virágot az útszélről, vagy előhívatni egy közös fényképet.
 • Ha a párod legtöbbször kritikával fogadja az ajándékaidat, valószínűleg nem ez az elsődleges szeretetnyelve, hiszen akinek igen, azoknak legtöbbször szinte mindegy, mi is maga az ajándék.
 • Nehéz helyzetben maga a jelenlét is lehet az ajándék, kifejezetten fontos erre odafigyelni, ha a másik még külön kéri is. Ha a párod szeretetnyelve az ajándékozás, és megkér téged, hogy legyél vele aznap, mikor kiderül felvették-e az új munkahelyére, hosszútávú sérelmeket tudsz okozni vele, ha kihagyod.

4. Szívességek

A szívességek szeretetnyelvéhez figyelmesség, tervezés, idő és igyekezet szükséges. Nem mindig olyan egyszerű megvalósítani, mint például az ajándékozást, de annál nagyobb örömet szerezhetsz vele. Az ide tartozó emberek akkor érzik, hogy igazán szeretik őket, ha segítenek nekik, az ő kedvükért tesznek meg dolgokat, a párjuk figyelembe veszi a kéréseiket.

 • Szívességnek olyan dolgok számítanak, amik a párod számára segítségek; fűnyírás, baba tisztába tevése, tankolás, vagy akár a krumplipucolás.
 • Ha a párod folyton piszkál, hogy miért nem végzel el különböző feladatokat, könnyen lehet, hogy csupán a szeretetéhségét fejezi ki, ha nem is a legmegfelelőbb módon.
 • A szívességeket fontos kérni, nem pedig követelni, mert a kikövetelt szívességeket nem szeretetből teljesíti a másik, hanem félelemből, bűntudatból, haragból, ez pedig közel sem az, amire bárki vágyik.
 • A szívességek szeretetnyelvének elsajátításához szükséged lesz a klasszikus férfi-női szerepektől elvonatkoztatni. Ne zárkózz el semmitől, amivel örömet tudsz okozni, legyen az mosogatás vagy éppen olajcsere!

5. Testi érintés

Azok számára, akiknek az elsődleges szeretetnyelve a fizikai érintés, enélkül nem érzik a társuk szeretetét. Ide tartozik minden, ami testi kontaktussal jár – egy kézfogás, egy csók, egy masszázs, szex, előjáték, ölelés, minden.

 • Ez nem azt jelenti, hogy minden érintés egyformán jó! Tanuld meg, mi esik jól a párodnak és mi az, ami kevésbé, valamint mikor és mikor nem!
 • Ne magadból induljunk ki, attól, hogy te szereted, ha megmasszíroznak, még nem biztos, hogy a párod is.
 • A szeretetet közvetítő érintések lehetnek közvetlenek és teljes figyelmet igénylőek (például az előjáték), vagy közvetettek, mint például a kanapén összebújva nézni a tévét, mindkettő értékes.
 • Érdekesség, hogy azoknak a személyeknek, akiknek a testi érintés az elsődleges szeretetnyelvük, a hűtlenség még súlyosabb traumát tud okozni, hiszen más kapja meg azt a szeretetet, amire ők vágynának.
 • Válsághelyzetben különösen fontos a fizikai kontaktus, öleld meg a párodat, ha sír, ebből fogja a legjobban érteni, hogy szereted!

És honnan ismerem fel a saját szeretetnyelvemet?

A szeretetnyelvünk felismerése nem mindig olyan egyszerű, mint gondolnánk. (Az erős és gyakori szexuális késztetést például könnyen össze lehet keverni a testi érintések szeretetnyelvével, pedig nem feltétlen azonos. Ilyenkor fel kell tennünk azt a kérdést, hogy a nem szexuális érintések nélkül is jól éreznénk-e magunkat, és ha a válasz igen, akkor valószínűleg mégsem ez az elsődleges szeretetnyelvünk.)

Chapman 3 módszert ajánl a szeretetnyelvünk felismerésére:

 1. Mivel tudja a legnagyobb fájdalmat okozni a párunk nekünk? Ha például soha nem segít semmiben, vagy ha sosem halljuk tőle, hogy büszke ránk?
 2. Mit kérünk a leggyakrabban tőle? Hogy menjünk el végre kettesben sétálni, vagy hogy bújjunk össze gyakrabban?
 3. Hogyan mutatjuk ki mi a szeretetünket a másik felé? Az emberek hajlamosak magukból kiindulni, így, ha én gyakran hozok ajándékokat a páromnak, valószínűleg az az én elsődleges szeretetnyelvemből fakad.

A legjobb, ha a pároddal mindketten végig gondoljátok a fentieket és megbeszélitek, de ha erre jelenleg valamiért nincs lehetőség, az iménti három ponttal te is megpróbálhatod kitalálni a párod szeretetnyelvét. Ha megismertétek egymás szeretetnyelvét, a kulcs az, hogy próbáljátok minél inkább elsajátítani azt, hogy igazi boldogságot tudjatok egymásnak okozni!

Ha még nem töltöttétek ki, az alábbi linken találjátok a Szeretetnyelvtesztet, amit Gary Chapman állított össze. Hatalmas segítséget tud nyújtani a szeretetnyelvetek megismeréséhez, azonban nem helyettesíti a feljebb említett három pontot, amiken ugyancsak fontos lehet elgondolkodnotok.

Boldog párkapcsolatra fel! 🙂